Zorgprocessen optimaliseren; snel het eerste resultaat

Nieuws

Zorgprocessen optimaliseren; snel het eerste resultaat

Je wilt de kwaliteit van zorg verhogen, kosten besparen, tijdswinst behalen of tevredenheid van betrokkenen vergroten. Kwaliteitsdoelen op de zorgafdeling waar meerdere disciplines en belanghebbenden bij betrokken zijn. Bij het optimaliseren van deze zorgprocessen dienen dus diverse belangen afgewogen te worden. Met als gevolg dat zo’n verbetertraject aardig wat tijd in beslag neemt. Met urgente kwesties wil je snel aan de slag en een tijdspad van maanden is dan niet realistisch. Dat hoeft ook niet; er is een manier om binnen een week de eerste verbeterslag te maken.

Een veel voorkomende uitdaging in de zorg zijn de wachttijden. Patiënten die zorg nodig hebben en weken, soms maanden moeten wachten voor ze aan de beurt zijn. Vele telefoontjes over en weer of er niet ergens ‘een gaatje’ is. Een telefoonlijst van wachtenden die gebeld kunnen worden als iemand uitvalt groeit gestaag. Een situatie welke qua omvang en complexiteit zodanig is dat de oplossing vaak gezocht kan worden in het aanpassen van de werkwijze.

Weg blijven van oplossingen

Allereerst is het zaak om duidelijk te krijgen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Wat is de aanleiding? Welke verbetering willen we behalen oftewel wat is het doel? De huidige situatie wordt in kaart gebracht en de knelpunten beschreven. Samen met een aantal teamleden (kernteam) ga je op zoek naar de grondoorzaak. Dit is essentieel; we zijn geneigd direct aan oplossingen te denken.

Door naar de oorzaak op zoek te gaan komen onduidelijkheden aan het licht. Het is daarom ook van belang dat er iemand is die alles overziet met een frisse blik, die de juiste vragen stelt en zorgt dat alles ter tafel komt. Hoe verloopt de communicatie, wat is beleid, wat is persoonlijke voorkeur?

Voorbeeld
Een afdeling wenst de wachttijden te verkorten. Zij voelen druk van buitenaf en ook het team wil graag de zorg verbeteren. KALCIO Healthcare ondersteunt de afdeling in het doorlopen van dit verbeterproces. Op deze manier kan de aandacht blijven voor het primaire zorgproces terwijl wij met een kleine groep (kernteam) aan de slag gaat. Wij doet dit middels de Kaizen-methode, waarbij zes stappen worden doorlopen;

  1. Definiëren van het probleem;
  2. Meten van de feiten;
  3. Analyseren van de feiten;
  4. Genereer verbeteringen;
  5. Implementeer verbeteringen;
  6. Controleren en borgen.

We definiëren eerst het probleem, brengen het proces in kaart en verzamelen data. Vervolgens begeleiden we gedurende een week het kernteam die alle betrokkenen vertegenwoordigt. Zij brainstormen over de feiten en trekken het kennisniveau tussen alle partijen gelijk. Ze ontdekken waar het in de communicatie beter kan en wat beleid en wat persoonlijke voorkeur is. Kleine acties met grote resultaten worden geformuleerd.

Continue verbetering

Tijdens een Kaizen-week wordt direct één kleine actie doorgevoerd. Aan het eind van de week is er minimaal één duidelijke verbetering geïmplementeerd en ligt er een actieplan voor de komende periode. Door mensen verantwoordelijk te maken voor het uitvoeren van dit plan borg je de continue verbetering.

Kaizen is een methodiek om in één week een verbeterslag te maken binnen een werkproces en deze te borgen. Het Japanse woord 改 (“kai”) betekent “veranderen” en 善 (“zen”) betekent “goed”. Verandering is goed en bij Kaizen draait het om continu verbeteren.

Hoe één week zoveel impact heeft?

Een verbeterproces wordt als iets groots ervaren en niet iets wat met één week opgelost is. Belangrijk is om te beseffen dat tijdens de Kaizen-week het plan tot verandering wordt gemaakt en de eerste stap uitgevoerd. Deze stap waar het veranderproces mee begint, wordt door het gemaakte actieplan verder uitgebouwd. Deze continue kleine veranderingen creëren een positieve energie binnen het team. Iedereen is gemotiveerd aan de slag en zo wordt continu gewerkt met als einddoel het grote resultaat.

Team effort

Alle input is nodig en iedereen heeft invloed op het verbeterproces. Het kernteam is de schakel als men aan de slag gaat tijdens de Kaizen week. De kernteamleden zijn vertegenwoordigers van hun achterban en zijn er verantwoordelijk voor dat de input wordt meegenomen in het Kaizen proces. Aan het eind van de Kaizen week heeft iedereen energie gekregen van het behaalde resultaat omdat de hele afdeling heeft bijgedragen.

Teamleden werken samen aan verbeteren zorgproces

Resultaat

Om terug te komen op het voorbeeld. Aan het einde van de week was de verbinding binnen het team toegenomen. Daar waar eerst verschillende ideeën heerste, was er eenheid gecreëerd, ondersteunde men elkaar en bleef men met elkaar in gesprek.

Dit kwam omdat er een duidelijk doel was gesteld. De acties die uitgevoerd moesten worden waren specifiek beschreven binnen een vastgestelde tijd, met een meetbaar resultaat (SMART). Doordat het proces goed voorbereid en begeleid was door iemand die buiten de context staat kwam men tot de kern. Het meest belangrijke; het hele team heeft bijgedragen de kleine veranderingen te realiseren om het uiteindelijke doel te halen. 

Welk zorgproces ga jij met Kaizen verbeteren?

Het optimaliseren van zorgprocessen vraagt een investering die op de lange termijn winst oplevert. Met welk proces gaat jouw afdeling aan de slag?
• Hoe staat het met de wachttijden op jullie afdeling?
• Is er een werkwijze waarbij teamleden aangeven dat het beter kan?

Kun je objectief het proces analyseren, alle knelpunten op tafel krijgen en alle belanghebbenden enthousiasmeren aan de slag te gaan?

Laat ons verhaal je inspireren om zorg te optimaliseren en te transformeren naar toekomstbestendige zorg. We dragen graag bij aan de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg en delen daarom onze kennis.

Nieuwsgierig geworden naar een Kaizen-event? Lees er meer over of neem contact met ons op.