Zelf aan de slag met MRI veiligheidsbeleid: de ervaringen van Erfan Askarian

Nieuws

Zelf aan de slag met MRI veiligheidsbeleid: de ervaringen van Erfan Askarian

De training MRI Veiligheidsbeleid inspireerde Erfan Askarian, laborant met aandachtgebied MRI & veiligheidscoördinator MRI, om de MRI veiligheid binnen het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda naar een hoger niveau te brengen. Wij waren benieuwd wat hij met deze inspiratie heeft gedaan en gingen zodoende in september 2018 met hem in gesprek.

Deelnemers aan de eendaagse training ‘MRI Veiligheidsbeleid’ ontvangen informatie en handvatten om adequaat MRI veiligheidsbeleid te ontwikkelen en implementeren. Deze training, binnen de KALCIO Academy, is speciaal samengesteld voor MRI veiligheidscoördinatoren, leidinggevenden van de MRI discipline, radiologen, klinisch fysica en medewerkers kwaliteit en veiligheid met het aandachtsgebied MRI.

Erfan Askarian, Groene Hart Ziekenhuis

Erfan Askarian, laborant met aandachtsgebied MRI en veiligheidscoördinator MRI binnen het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda, is vaste bezoeker van het MRI Veiligheid Symposium NL en volgde de de MRI Veiligheidsbeleid training in april 2018. De training heeft hem geïnspireerd om verschillende interventies te initiëren en implementeren voor de MRI veiligheid binnen het GHZ. Tijdens een interview met Erfan in september 2018 kwamen een aantal van deze interventies naar voren. In dit artikel worden een aantal van de verbeterpunten toegelicht.

Ontwikkeling MRI Veiligheidsplan
Erfan vertelde dat tot dit jaar het geschreven beleid rondom MRI veiligheid alleen was gericht op patiënten binnen het GHZ. Mondeling waren er afspraken over MRI veiligheid voor het personeel, maar dit stond nog niet op papier. Momenteel werkt hij samen met collega’s aan een MRI veiligheidsplan voor het personeel, waarin verschillende onderwerpen naar voren komen welke in de training aan bod zijn gekomen, waaronder het hebben van een MRI veiligheidsorganisatie.

Erfan nam ons mee door een paar hoofdstukken van de conceptversie van het MRI Veiligheidsplan. In de training MRI veiligheidsbeleid werd de structuur van een goede MRI veiligheidsorganisatie besproken. Deze veiligheidsorganisatie heeft Erfan nu ook opgesteld voor het Groene Hart Ziekenhuis. Hierin staat beschreven ”wie wat doet en van wie er wat wordt verwacht”. Binnen de MRI veiligheidsorganisatie is ook een radioloog met aandachtsgebied MRI aanwezig. Als aanvulling hierop heeft Erfan voor dit veiligheidsteam een e-learning ontwikkeld welke is gericht op veiligheid.
Verder zijn er in de hoofdstukken onder meer afspraken opgenomen met betrekking tot het dragen van gehoorbescherming en regels voor rondom zwangerschap bij laboranten. Op de vraag of de training hem voldoende kennis had gegeven om het plan te kunnen ontwikkelen, gaf Erfan aan dat hij “1, 2, 3, niet [zou] weten wat [hij zou hebben] gemist voor het maken van het veiligheidsplan”.

Rondleiding op de afdeling
Erfan liet ons ook de MRI afdeling zien en bracht hier onder meer vol trots de geplaatste stickers onder de aandacht met de tekst: “STOP! STERK MAGNETISCH VELD”. Daarnaast vertelde hij dat er in de kelder onder de afdeling borden zijn geplaatst om aan te geven dat er sprake is van een sterk magnetisch veld. Tevens liet hij zien hoe de veiligheidszones lopen en gaf hij aan dat onze training hem de mogelijkheid heeft geboden om hier met anderen over te spreken: “Wat ik fijn vond [aan de training] was om andere collega’s te spreken en te zien hoe zoneringen en [veiligheids]trainingen verzorgd zijn in andere ziekenhuizen”.

Tot op heden geen weerstand ervaren onder medewerkers
Wij waren natuurlijk ook benieuwd hoe het team van Erfan en de andere betrokken medewerkers reageren op de interventies. Op deze vraag antwoordde de laborant met aandachtsgebied MRI en veiligheidscoördinator MRI dat hij tot op heden geen weerstand heeft ervaren. Volgens Erfan komt dit doordat hij altijd open is, ook naar zijn eigen team. Zo beargumenteert hij altijd waarom de interventies worden geïmplementeerd. Naast dat hij zijn team informeert, geeft hij op de poli, op verpleegafdelingen en aan artsen af en toe voorlichting over MRI veiligheid en wat dit voor hen betekent. Zo zal hij binnenkort ook met de aanvragers in gesprek gaan wanneer de 3 tesla MRI zal worden geplaatst, waarbij de kern van de kennisoverdracht “een duidelijk logistiek plan zal zijn”. Oftewel, om voor aanvrager duidelijk te maken welke onderzoeken waar gescand kunnen en mogen worden.

Erfan Askarian

Implantaten database voor laboranten
Naast het MRI Veiligheidsplan werkt Erfan momenteel ook aan een database met de meest voorkomende implantaten, cardiac devices die binnen Europa worden gebruikt. Deze database, welke is ontwikkeld voor gebruik door laboranten binnen het GHZ, heeft hij gemaakt op basis van scanrichtlijnen van de firma’s en door samen te werken met een andere specialist binnen het werkveld.
In de database staan allereerst de comptabiliteit van de implantaat, zoals safe, unsafe en conditional. Daarnaast staat onder andere aangeven onder welke condities een implantaat/device gescand mag worden binnen het GHZ en eventueel een link naar aanvullende informatie op de website van de fabrikant.

Met deze verbeteringen, en het plaatsen van extra MRI veiligheid stickers op kleiner formaat, streeft Erfan ernaar om de MRI veiligheid binnen het GHZ samen met zijn team naar een hoger niveau te brengen.

Wilt u ook adequaat een MRI veiligheidsbeleid opstellen voor uw afdeling?
Wilt u net als Erfan Askarian inspiratie opdoen om bij u op de afdeling de MRI veiligheid te optimaliseren middels een adequaat MRI veiligheidsbeleid? Houd dan onze Academy kalender in de gaten en schrijf u in voor de eerstvolgende editie van de training ‘MRI Veiligheidsbeleid’.

Op de hoogte blijven van nieuws van KALCIO Healthcare? Volg ons op Facebook, LinkedIn of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

#MRI #MRIveiligheid #Training #MRIsymposiumNL #veiligheidsbeleid