Innovatie en technologie in de zorg

Nieuws

Innovatie en technologie in de zorg

leestijd 3 minuten

Op 4, 5 en 6 juni 2024 vond het jaarlijkse FMIR-congres plaats, een uniek samenzijn dat alle disciplines uit drie belangrijke werkvelden – Radiologie, Nucleaire Geneeskunde en Radiotherapie – bij elkaar bracht. Dit jaar bleek de editie bijzonder, met een verdubbeling van de bedrijvenmarkt ten opzichte van vorig jaar, waardoor het nu de grootste in zijn soort in Nederland is. Het evenement, dat zich richt op de nieuwste innovaties en technologieën binnen de beeldvorming en therapie, bood een indrukwekkend platform voor kennisuitwisseling en samenwerking. De doelgroep van FMIR bestaat uit managers, medisch specialisten, technici, fysici en zorgprofessionals, en deze groep was in groten getale aanwezig om de nieuwste ontwikkelingen te verkennen.

Hoogtepunten van de Dag

Elke dag begon met een openingssessie om te inspireren. Daarna konden de deelnemers kiezen uit dagelijks 5 à 6 programma’s. Prof. Zo nam Prof. Jan Lagendijk, een vooraanstaand onderzoeker van het UMC Utrecht, de deelnemers op de eerste dag mee in de ontwikkeling van de MR-linac. Dit innovatieve apparaat, dat MRI-technologie integreert met lineaire versnellertechnologie, belooft een revolutie teweeg te brengen in de precisie van radiotherapiebehandelingen. Jan’s presentatie onderstreepte niet alleen de technische vooruitgang, maar ook de impact op patiëntenzorg, door verbeterde nauwkeurigheid en minder bijwerkingen.

Woensdag gaf architectenbureau Wiegerinck een diepgaand inzicht in het ontwerpen van moderne ziekenhuizen. Het bureau, bekend om hun innovatieve benaderingen, besprak de nieuwste trends in ziekenhuisarchitectuur, waarbij de nadruk lag op patiëntgerichte ontwerpen en duurzaamheid. De spreker van Wiegerinck lieten zien hoe nieuwe ontwerpen niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van zorg kunnen verbeteren, maar ook een positieve invloed kunnen hebben op het welzijn van patiënten en personeel.

Duurzaamheid en Innovatie

Een van de opvallende presentaties van de dag was die van de projectleider van de bouw van Europa’s eerste CO2-neutrale ziekenhuis. Deze presentatie gaf een uitgebreid overzicht van de uitdagingen en successen bij de constructie van een ziekenhuis dat volledig op hernieuwbare energie draait en minimale ecologische voetafdruk heeft. Dit project dient als een potentieel model voor toekomstige ziekenhuisbouw wereldwijd, waarbij duurzaamheid hand in hand gaat met hoogstaande zorg.

De middagprogramma’s stonden naast technologische innovaties, in het teken van de duurzame inzet van materialen en de Green Deal, een initiatief dat tot doel heeft om de zorgsector te verduurzamen. Dr. Dekker van het Radboud UMC benadrukte de urgentie van milieuvriendelijke innovaties in de zorg en presenteerden praktische oplossingen. De discussies rond de Green Deal benadrukten de rol van zorginstellingen in het verminderen van de ecologische voetafdruk en inspireerden de aanwezigen om duurzaamheid in hun eigen organisaties te bevorderen.

Opvallend grote bedrijvenmarkt

Een opvallende verandering ten opzichte van vorig jaar was de bedrijvenmarkt, die in omvang was verdubbeld. Dit maakte het educatieve congres ‘the Future of Medical Imaging and Radiotherapy’ tot één van de, zo niet de grootste van zijn soort in Nederland. De markt bood ruimte aan meer dan 40 exposanten, variërend van medische technologiebedrijven tot opleidingcentra en leveranciers van IT-oplossingen. De stands waren een broedplaats voor innovatie, waar bezoekers de nieuwste producten en diensten konden ontdekken en netwerken met de voorlopers in hun vakgebied.

Waardevol platform

FMIR 2024 was een succes, met een recordaantal deelnemers en een aanzienlijke uitbreiding van de bedrijvenmarkt. Het evenement bood een waardevol platform voor kennisuitwisseling en samenwerking tussen zorgmanagers, technologische innovators en zorgprofessionals. De focus op duurzaamheid en de introductie van baanbrekende technologieën, zoals de MR-linac en CO2-neutrale ziekenhuizen, onderstreepten de vooruitgang die in de zorgsector wordt geboekt. De deelnemers verlieten het evenement met nieuwe inzichten en inspiratie om de gezondheidszorg verder te transformeren en te verduurzamen.

Voor de aanwezigen was FMIR 2024 een ervaring die hen de nodige tools en kennis bood om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Het vooruitzicht is dat FMIR ook de komende jaren een cruciale rol zal blijven spelen in de verdere ontwikkeling en verbetering van de zorgsector.