Do’s and don’ts om de SAR waarde te verlagen

Nieuws


Do’s and don’ts om de SAR waarde te verlagen

Educatieve sessie MRI Veiligheid Symposium

Tijdens het MRI Veiligheid Symposium 2018 in het Amsterdam UMC, verzorgde Marion Heeren van MRItraining.nl een educatieve sessie voor de deelnemers. Centraal hierin stond de “SAR waarde” en hoe deze te verlagen bij het scannen van patiënten met implantaten.

Marion Heeren, mritraining.nl

“SAR is de hoeveelheid radiofrequente energie die de patiënt ontvang en wat een toename van de  lichaamstemperatuur kan veroorzaken tijdens een MRI scan. Er zijn veiligheidsnormen opgesteld om de maximaal aanvaardbare dosis en zo ook de risico’s voor de patiënt te beperken. Wanneer men zich aan deze veiligheidsnormen houdt, zorgt men ervoor dat de lichaamstemperatuur niet meer dan 1 graden C zal stijgen. Wees extra voorzichtig bij patiënten met koorts, deze hebben al een verhoogde lichaamstemperatuur. Deze veiligheidsnormen zijn onderverdeeld in level 0, level 1, en level 2 operating modes. 

De SAR waardes worden berekend aan de hand van het gewicht en de lengte van de patiënt, daarom is het belangrijk altijd de actuele lengte en gewicht van de patiënt in te voeren. Marion geeft aan dat de formule bij elke leverancier anders wordt gebruikt en het dus altijd in eerste instantie gaat om de ‘estimated SAR’. 

Er zijn verschillende parameters die de SAR waarden kunnen beïnvloeden. Dit zijn de repetitietijd (TR), het aantal slices, de turbo factor, echo spacing en de fliphoek. Maar ook de spoelkeuze en het type RF puls (SAR mode of B1 mode) hebben invloed.”

In deze educatieve sessie werd uitgelegd hoe men deze parameters kan aanpassen om de SAR zo effectief mogelijk te verlagen. Benieuwd naar het programma van het MRI Veiligheid symposium 2019? Houd onze website in de gaten of volg ons op Facebook of LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.